Larsson visar sin storhet igen

4 kommentarer
 
Sveriges singelfacit i Australian Open blev som bekant 0-0 efter att den enda deltagaren (i huvudklasserna) Johanna Larsson fick dra sig ur i morse på grund av magproblem. Att Johanna väljer att dra sig ur är värt beundran och säger en del om vilken person Sverige-ettan är. Faktum är att vi under senare år blivit vana att se spelare som är allvarligt skadade eller sjuka ställa upp i Grand Slam-turneringarna. I vissa fall även efter långa resor trots att de visste att de inte skulle kunna vinna en match när de satte sig på planet. Anledningen är enkel. Vid förlust i första omgången får spelarna numera så pass mycket prispengar att det är svårt för spelare rankade 40 och lägre att motstå frestelsen även om de inte är i speldugligt skick. I årets Australian Open får spelarna som åker ut i första en check på A$50,000, ungefär 340,000 kronor. 
 
Johannas tio största prischeckar i singel under 2016 var:
1. US Open - tredje omgången - $137,503
2. Roland Garros - andra omgången - $64,628
3. Australian Open - andra omgången - $50,324
4. Wimbledon - första omgången - $45,987
5. New Haven - semi - $37,020
6. Indian Wells - tredje omgången - $36,170
7. Cincinnati - andra omgången - $15,205
8. Miami - första omgången - $11,970
9. Båstad - semi - $11,500
10. Hobart - semi - $11,300
 
GS-tävlingarna var som synes de fyra tävlingarna som gav störst klirr i kassan och så hade varit fallet även om Johanna förlorat i första i samtliga Grand Slams. För damspelarna är GS-tävlingarna relativt sett ännu större kassakor än för herrspelarna då de i övrigt har lägre prissummor på sina tävlingar än herrarna. Det gäller framförallt för spelare runt Johannas ranking som sällan når långt i tävlingar ovanför WTA International-nivå där även ett avancemang till semifinal bara ger en fjärdedel av det belopp som Johanna tackade nej till i morse. Jag kan lova att det är sällsynt att hitta spelare som tänker som Johanna men att låta en lucky loser få chansen var givetvis ett mycket sportsligt och bra beslut. Det rimmar mycket väl med den bilden vi fått av Johanna under åren på touren. 
 
Mer läsning om Johanna: Johanna Larsson - vilket föredöme!
 
/ Diego Junqueira
 
1 Ture S:

skriven

Är detta första gången någonsin sedan öppna eran då Sverige inte haft en enda singelspelare med i en GS?

Någon som vet?

Svar: Jag tror det men är inte 100% säker på att det inte var någon GS tidigt 70-tal där vi saknade spelare. / Diego
tennistankarna.blogg.se

2 Ture S:

skriven

Ja, kanske ngn GS utan singelsvenskar runt 1967-1972 och även ngn AO utan blågult innan 82 men jag undrar om det sedan Söderling försvann har klarat sig med minst en svensk pga Sofia och Johanna?

Svar: Det här är första Grand Slam-tävlingen Johanna missar sedan hon förlorade i Wimbledonkvalet 2010. /Gottfried von Cramm
tennistankarna.blogg.se

3 Burken:

skriven

Är man tillräckligt magsjuk så räcker kanske inte ens 340000 för att man ska kravla sig ut på banan.

När Pim-Pim mötte Garcia-Lopez i Melbourne och gav upp efter 5 minuter hade han nog inte bråttom till toaletten, däremot till banken...

4 Torsten:

skriven

Ärligt talat. Vem tackar nej till 300.000?