Johanna Larsson - vilket föredöme!

7 kommentarer
Johanna Larsson är ett fantastiskt föredöme inom svensk tennis. Den resa som hon har gjort tillsammans med coach Mattias Arvidsson och manager Erik Ullsten är ett praktexempel på hur en till synes medioker spelare utan någon speciell "talang" kunde bli en stabil WTA-spelare genom hårt arbete, envishet och målmedvetenhet. Det är dock inte det jag ville lyfta fram här.
 
Det jag gillar riktigt mycket med Larsson är hennes totala orädsla att ställa upp i sammanhang där hon har "allt att förlora". Redan i tidiga juniorår så ser vi juniorer (och dess föräldrar) som undviker tävlingar där de är favoriter för att slippa press och pga rädsla över att förlora. Helt fel då det är oerhört viktigt att lära sig hantera situationer där du förväntas vinna. En stor förespråkare av det är bland annat Steve Johnsons pappa (och tränare fram till 16 års ålder) Steve Johnson Sr. Han pratar om att du måste lära dig vara "the top dog". När Steve var en extremt bra junior så skakade många på huvudet när han ställde upp i tävlingar i sin åldersgrupp. Ifrågasättandet fortsatte sedan med när han valde att spela collegetennis i fyra år. Han hade en enorm press på sig men lyckades bli tidernas mest framgångsrika collegespelare när han avslutade sin collegekarriär med 72 raka vinster. När han tidigare i år blev USAs högst rankade spelare hade belackarna tystnat.
 
Johanna har gång på gång ställt upp i Elitserien samtidigt som hon varit nertränad i en uppbyggnadsfas inför nästa säsong och inte alls i slag. Det har inneburit några förluster mot spelare som hon normalt troligen skulle besegra enkelt. Förra veckan valde hon att ställa upp i Vintertour-tävlingen Fair Play Cup där allt annat än seger vore en jätteskräll. Det blev bara två förlustgame på fyra matcher och Johanna visade med eftertryck att klasskillnaden mellan henne och de övriga tjejerna är stor. En del kanske rycker på axlarna åt det men jag tycker att det var starkt att ställa upp. 
 
Nu håller vi tummarna att Johanna når nya framgångar på touren under 2017. 
 
/ Diego Junqueira 
 
1 Henri Lecånt :

skriven

Va kul att du uppmärksamma Johanna och
kärleken till att spela matcher, och även att älska spela lagmatcher. Förr när det lirades på asfaltsbanorna mellan radhusområderna, ville man möta sina ärkefienden så mycket som möjligt. Ibland förlorade man i avgörande set och man grät i ett par timmar, samtidigt som man vägrade prata med sin motståndare/kompis till nästa dag. Solen hann dock knappt gå upp igen förrän man ville spela ny match och allt tidigare vad glömt. Nu skall det anmälas till tävlingarna så sent som möjligt. Skulle spelare som man absolut inte vill förlora mot vara anmälda, ja då får det bli någon annan tävling istället. Detta händer långt upp i åldrarna vilket man även tyvärr ser på vinter- och sommartourens huvudtävlingar, där seedade spelare många gånger hoppar av när de skall möta duktiga och yngre spelare med lägre ranking. Undra om det är många fler idrotter än tennis där föräldrarna har all makt när det gäller vilka turneringar barnen skall spela. Kanske är det så i alla individuella idrotter ? Tänk om Brommapojkarnas 12-åringar i fotboll fick bestämma att de i Gothia Cup istället skulle spela i 16-års klassen, för då slapp de möta sina värsta gulsvarta rivaler och slapp då även vara favoriter i turneringen. Hade hoppats att det nya tävlingssystemet hade mörkat anmälda spelare, men tyvärr är det nu ännu enklare att hoppa av tävlingar om det finns risk att möta fel motsåndare. Sista chansen blir att ett nytt rankingsystem som belönar spelare som vill och vågar spela mycket matcher, istället för dagens system som är till för att straffa spelare vid förluster.
Heja Johanna.....vilket föredöme 👍

Svar: Tack för ett bra svar Henri! Att "bevaka" anmälningslistor förekommer tyvärr allt för mycket och är så fel det kan bli. / Junqueira
tennistankarna.blogg.se

2 Mats N:

skriven

När nu Henri öppnar diskussionen om tävlingsplanering så vill jag ta tillfället i akt att delge min mening även på denna sajt...

Jag tycker klubbarna helt har tappat konceptet vad gäller tävlingsplanering för sina spelare. Förr var det lättare när det var vanligt att klubben anmälde spelare via en lista och skickade in en klubbanmälan, ngt att föra in i det nya haussade tävlingssystemet?

Men problemet, som är monumentalt, är att föräldrar och spelare tar beslut som är helt vansinniga. Klubbledare och tränare styr inte, vågar inte ta beslut och det ger oss en anarki som jag faktiskt tror är en riktigt stor anledning till att många juniorer antingen slutar eller inte utvecklas i önskvärd riktning. En gott träningsupplägg grusas snart av ett obefintligt tävlingsupplägg. Ta ansvar - dagens sätt att släppa iväg tävlandet fritt är ett hån mot spelaren. I träningsavgiften borde ingå en tävlingsplanering som är gjord av den som kan bäst - tränaren!

Och för de som nu tycker att det är lätt att gnälla och som menar att det inte går stå emot dagens framgångstörstande föräldrar som jagar snabba resultat utan att ha en aning om idrottslig utveckling eller mänsklig fostran - till er säger jag bara - läs regelboken!

Tyvärr kan inte ens dagens tränare den. I svenska tävlingar representerar spelaren ALLTID sin klubb. Det vill säga - sista ordet om huruvida en spelare skall tas med i en lottning eller inte - det är klubbens. Inte spelarens eller förälderns. Kanske läge att börja upplysa om detta och att effektuera bestämmelsen?!

Vad man gör åt vansinniga ETA och ITF-anmälningar är en annan fråga men sätter klubben en prägel från tidig ålder vad gäller svenska tävlingar, klubbutbyten, seriespel, internligor m.m gjort med omsorg om spelaren kommer resultaten att bli bättre och föräldrarna vallas in i rätt beteende...

3 Henri :

skriven

Mycket bra Mats !

4 Burken:

skriven

Johanna förtjänar också beröm för sin inställning i matcher. Hon sliter på boll efter boll oavsett hur det går i matchen.

Svar: Visst är det så! Johanna är ett föredöme inom många områden.
Mvh Junqueira
tennistankarna.blogg.se

5 Roscoe Tanner:

skriven

Mkt bra artikel! Sedan har vi även detta med att 12 åringar spelar i 14 år etc...Såg ett skräckexempel precis där en 10-åring spelar i 14-års klass...Suck...

Svar: Tack, Roscoe! Ja, det du beskriver är allt för vanligt. Det blir ju löjligt när de 4-5 bästa 12-åringarna spelar i 14-årsklassen istället för att tampas med varandra i P12. Sedan har vi rankingjagarna som trots att de inte är bland de bättre i sin ålder väljer att spela i en högre grupp för att medelpoängen är högre och risken att förlora mot lägre rankade är lägre. / Junqueira
tennistankarna.blogg.se

6 Anonym:

skriven

Söderling spelade i 14årsklass som 10åring..

Svar: Om du är överlägsen de andra 10-åringarna i en lokal tävling i Västergötland kan det vid enstaka tillfällen givetvis vara bra att istället spela mot äldre spelare. Söderling var "the top dog" i de flesta tävlingar som han spelade på juniornivå i Sverige och undvek inte tävlingar där han hade pressen att allt annat än seger skulle ses som ett mysslyckande. Det stora problemet är alla de mediokra juniorer som inte spelar i sin åldersklass och aldrig är "the top dog".
/ Junqueira
tennistankarna.blogg.se

7 John Icener:

skriven

Tycker att ungdomar/barn alltid bör spela i sin egen åldersklass - men jag menar att det också helt OK att spela en klass över utöver deltagandet i den egna klassen. Tävlandet erbjuder för många en möjlighet till "uppspel" som inte går att få i den gängse träningen. Att utmana sig själv är en viktig del av drivet att spela. Det är inte utmanande att vinna 3-4 matcher 0-0 och sedan åka hem med en pokal. Det är kul - men inte utmanande.

Personligen är jag av åsikten att alla spelare som vill delta i en tävling MÅSTE ställa upp i sin egen åldersklass, mao gör det tvingande. Vet många tävlingar - i synnerhet på flicksidan som är rena skämtet med 14-årsklassen fyllda av 11-12-åringar men inte en 14-åring så långt ögat når.

Fö är det fullt möjligt att inte publicera namn och anmälda i det nya verktyget (det är upp till tävlingsledningen att uppdatera anmälningslistan - och då kan man ju välja att låta bli uppdateringen) - vilket onekligen hade varit idealet. Det ser då dock ut som att det är 0 anmälda och det behövs därför en gedigen informationsinsats om spelare/föräldrar inte skall välja bort tävlingar som väljer att göra på det viset.