Argument för varje åsikt

8 kommentarer

Att få representera sitt land i ett seniorlandslag är nog en milstolpe för de flesta idrottare. För tennisspelare är det Davis Cup och Fed Cup som gäller och vi tänkte här dra en liten fundering kring det DC-lag som spelade mot Tunisien och de listor med ranking för 14 och 18-åringar som vi presenterat de senaste dagarna. För den uppmärksamma så ser vi att Rosenholm (8a som 14åring och 4a som 18 åring) samt Arvidsson (23a som 14-åring och 10a som 18-åring) inte är med i toppen som juniorer. En av våra läsare meddelade oss i en kommentar att samma vecka som Berta vann franska öppna så spelade Arvidsson kval i Värnamos ITF…. Vem hade tippat då att Arvidsson skulle vara den med DC-meriter? För de äldre kullarna har vi inte presenterat några listor (ännu) men efter lite forskning fick vi fram att Andreas Siljström låg utanför topp 30 både som 14 åring och 18 åring medan Johan Brunström låg rankad runt 10a i Sverige i både 14 och 18.

Varför består landslaget av spelare som inte hade starka juniorkarriärer med massa titlar? Vad kan man dra för slutsatser av denna information? Givetvis INGA slutsatser då urvalsgruppen är alldeles för liten för att kunna dra bestämda slutsatser. Däremot så väcks några funderingar kring vissa saker.

De flesta människor fungerar enligt följande grundprincip:
1. Har en åsikt/sätt att se på världen
2. Letar efter exempel som stärker denna åsikt

Så beroende på vilken åsikt du som läsare har om svensk tennis kommer du välja att se på vårt DC-lag samt vår lilla koll på 14 och 18-årsrankingen i några årskullar på olika sätt. Här kommer några olika tolkningar, välj den som passar din sanning bäst:

-          Man behöver inte alls vara bra när man är 14, det ser man ju tydligt.

-          Man måste vara bra när man är 14, annars får vi ett landslag med future-spelare.

-          I Sverige är vi verkligen dåliga på att ta hand om våra talanger då våra bästa juniorer inte slår igenom på touren.

-          Den viktigaste egenskapen för att orka ligga ute på proffstourens olika nivåer är kärleken till sporten och viljan att kämpa på, inte hur bra man är som junior.

-          På det sättet som våra bästa 14-åringar tas fram så dödas motivationen och de blir utbrända och trötta på tennis innan de ens har börjat satsa på seniortennisen.

-          Man måste komma från en småstad med mycket bantid (Arvidsson, Brunström).

-          Det är viktigt att ha en duktig tränare som följer spelare under junioråren (Rolle Rakell med Rosenholm och Siljeström).

-          College är en bra väg att gå för att kunna utvecklas.

-          College är bara en väg för dubbelspelare.

Ta gärna ton för din sanning i våra kommentatorsfält, samtidigt som du har förståelse för att andra personer kanske sitter på andra sanningar, håll debatten vid liv!

/Nicolas Lapentti

 
1 Lantis:

skriven

- Man måste komma från en småstad med mycket bantid (Arvidsson, Brunström)

NJA!
Tänk vilken enorm fördel alla Stockholmare har med närhet till tävlingar osv. Säg att du bor i Borlänge tex. Ca 5 tävlingar per år där du har mindre än två timmars bilfärd enkel väg.

Bantid är absolut ett plus, men för mig är det snarare en nackdel att komma från en småstad.

Svar: Finns ganska många exempel historiskt på spelare som startat i små städer och i mer modern tid har vi söderling (tibro), Larsson (Boden), ymers (skara)
Man kan säga att det är olika för och nack-delar beroende på var man bor. Det som verkar hända förr eller senare är att spelarna rör sig mot större tätorter.
tennistankarna.blogg.se

2 Kirurgen:

skriven

Lantis,
Du tror inte det ger mer att kunna spela sex timmar tennis på helgen mot en äldre träningspartner än att spela två matcher som man vinner 6-1, 6-1?

3 Emil:

skriven

Mkt läsvärt. Tänker ni oxå göra en liknande sammanställning vad gäller tjejerna?

Svar: Vi tänker aldrig, vi bara gör!
tennistankarna.blogg.se

4 Lantis:

skriven

Kirurgen:
Absolut, men säg att du är 1-5 i Sverige. Hur bra sparring tror du att det finns i en "småstad"? Här snackar vi trots allt 14-18 åringar som är bäst i landet.

5 Kirurgen:

skriven

Lantis,
Ja, det är ju skillnad på småstad och småstad. Jag räknar Växjö och Örebro som småstäder i dessa sammanhang och då kan du nog få bra sparring upp till 15-16 iaf.
Sedan är det ju även den sociala aspekten. Mycket annat som lockar i Sthlm och Göteborg, medan du i Örebro kan välja att gå till Sibylla eller träna.

6 Burken:

skriven

Vad har man för nytta av lediga banor om man inte har någon att spela med?`

Jag tror närhet till sparringpartners och tävlingar är väldigt viktigt för att man inte ska tappa sugen. Hur länge bodde Jo-La kvar uppe i Boden?

7 Björn:

skriven

Man måste inte vara bra som 14 åring och törsten efter framgångar tidigt bränner ut de lovande talangerna då de inte lyckas aklimatisera sig utomlands i unga år.
Återigen måste individen utan press få möjligheten att gång efter gång få testa sig på den högre nivån tills dess att dess taktiska och mentala spelstil sätter sig.

8 Erik A:

skriven

Tennisvänner!
Om vi håller oss till herrsidan och går hela vägen tillbaka till juniorkullarna som följde efter Björn Borg så har "alla" spelare haft sina första tennisår i en mindre ort men kanske i en hyggligt stor välmående klubb med bra sparringmöjligheter och bra förebilder. Flera spelare flyttade senare över till någon av de storklubbar som fanns (GLTK, Ullevi, KLTK, SALK etc) men jag kan på rak arm bara namnge två ATP-proffs (bland ett 50-tal) som gått hela vägen in på topp 100 som inledde sina karriärer i en stor klubb i någon av våra storstadsregioner. Andreas Vinciguerra (MBTK) och Henrik Holm (KLTK).

Hela Göteborgsligan med Gusten, Jonas B Svensson, Bergström mfl inledde inte sin tenniskarriär i de anrika innerstadsklubbarna men hamnade där senare. Enqvist är en Farsta/Trollbäcken-produkt. Ja, det är bara fortsätta. Och en gång för alla - Ymer är inte SALK eller GTG-produkter! Lekfullheten i Skara har varit helt avgörande för deras karriärer och därför tror jag på bra möjligheter till ett bra utfall. Eller som en klok man sa till mig för flera år sedan; "Det är en jävla tur att Ymers inte föddes i Bromma och inledde sina karriärer i SALK, då hade de aldrig spelat tennis idag, de hade tröttnat på en timme tennislekis i veckan och inga fler speltider eller bara lördag kväll 21.00 för 450 kr... Men, vad är så svårt att förstå i detta? Med tanke på historien ser ut och tills motsatsen är bevisad så bör vi inte yvas så otroligt mycket över att SALK och Fair Play TK vinner Juniorcupen varje år och har flest spelare framme i JSM;s slutomgångar. Det ger ju inget som helst resultat på seniorsidan!