Att få representera sitt land i ett seniorlandslag är nog en milstolpe för de flesta idrottare. För tennisspelare är det Davis Cup och Fed Cup som gäller och vi tänkte här dra en liten fundering kring det DC-lag som spelade mot Tunisien och de listor med ranking för 14 och 18-åringar som vi presenterat de senaste dagarna. För den uppmärksamma så ser vi att Rosenholm (8a som 14åring och 4a som 18 åring) samt Arvidsson (23a som 14-åring och 10a som 18-åring) inte är med i toppen som juniorer. En av våra läsare meddelade oss i en kommentar att samma vecka som Berta vann franska öppna så spelade Arvidsson kval i Värnamos ITF…. Vem hade tippat då att Arvidsson skulle vara den med DC-meriter? För de äldre kullarna har vi inte presenterat några listor (ännu) men efter lite forskning fick vi fram att Andreas Siljström låg utanför topp 30 både som 14 åring och 18 åring medan Johan Brunström låg rankad runt 10a i Sverige i både 14 och 18.
Varför består landslaget av spelare som inte hade starka juniorkarriärer med massa titlar? Vad kan man dra för slutsatser av denna information? Givetvis INGA slutsatser då urvalsgruppen är alldeles för liten för att kunna dra bestämda slutsatser. Däremot så väcks några funderingar kring vissa saker.
De flesta människor fungerar enligt följande grundprincip:
1. Har en åsikt/sätt att se på världen
2. Letar efter exempel som stärker denna åsikt
Så beroende på vilken åsikt du som läsare har om svensk tennis kommer du välja att se på vårt DC-lag samt vår lilla koll på 14 och 18-årsrankingen i några årskullar på olika sätt. Här kommer några olika tolkningar, välj den som passar din sanning bäst:
- Man behöver inte alls vara bra när man är 14, det ser man ju tydligt.
- Man måste vara bra när man är 14, annars får vi ett landslag med future-spelare.
- I Sverige är vi verkligen dåliga på att ta hand om våra talanger då våra bästa juniorer inte slår igenom på touren.
- Den viktigaste egenskapen för att orka ligga ute på proffstourens olika nivåer är kärleken till sporten och viljan att kämpa på, inte hur bra man är som junior.
- På det sättet som våra bästa 14-åringar tas fram så dödas motivationen och de blir utbrända och trötta på tennis innan de ens har börjat satsa på seniortennisen.
- Man måste komma från en småstad med mycket bantid (Arvidsson, Brunström).
- Det är viktigt att ha en duktig tränare som följer spelare under junioråren (Rolle Rakell med Rosenholm och Siljeström).
- College är en bra väg att gå för att kunna utvecklas.
- College är bara en väg för dubbelspelare.
Ta gärna ton för din sanning i våra kommentatorsfält, samtidigt som du har förståelse för att andra personer kanske sitter på andra sanningar, håll debatten vid liv!
/Nicolas Lapentti
skriven
- Man måste komma från en småstad med mycket bantid (Arvidsson, Brunström)
NJA!
Tänk vilken enorm fördel alla Stockholmare har med närhet till tävlingar osv. Säg att du bor i Borlänge tex. Ca 5 tävlingar per år där du har mindre än två timmars bilfärd enkel väg.
Bantid är absolut ett plus, men för mig är det snarare en nackdel att komma från en småstad.