Fortsatta funderingar

9 kommentarer

I våra kommentatorsfält dyker det upp många spännande tankar. Vi tycker det är väldigt kul att så många väljer att dela med sig av sina funderingar. Vi försöker svara på de frågor och kommentarer dom dyker upp så snabbt vi kan. Här kommer ett inlägg som är inspirerat av läsarnas kommentarer senaste tiden.

I vårt inlägg om Isak Arvidssons eventuella dubbelsatsning så dök kommentarer upp om risken för fortsatt tunna år för svensk tennis. Visst finns det en risk att svensk tennis inte får njuta av flertalet spelare på GS-nivå de närmsta åren, samtidigt som vi på Tennistankarna gärna ser glaset som halvfullt och hoppas att de spelare som är på gränsen nu hittar sätt att ta sista steget upp.

Klubbarnas prioriteringsordning var också uppe för diskussion, är det klubbarnas behov av att säkerställa ekonomi som gör att utveckling av spelarna nedprioriteras?

Svåra frågor att svara på, först och främst tror vi att det är viktigt att inte klumpa ihop alla klubbar i samma kategori, olika klubbar har olika storlek, ekonomi och profil. I vissa klubbar är det säkerligen så att ekonomin tar mycket energi, i andra klubbar har tränarna stora möjligheter att hjälpa spelare att utvecklas.

Någon läsare lyfter fram att klubbarna inte styr spelarna tillräckligt vilket leder till att föräldrar får styra för mycket. Kanske är sant i vissa fall men säg vilken spelare som kommit fram utan en engagerad förälder? Kanske borde föräldrarna ses som nyckelresurs och därmed läggas mer fokus på att hjälpa föräldrarna ta bättre beslut?

Vi får också kommentarer om att juniorer tävlar internationellt när de inte ens levererar på hemmaplan. Visst känns det konstigt samtidigt känner vi att svensk tennis halkat efter så vi tror det finns ett värde i att tävla utomlands för att få en större förståelse för konkurrensen och nivån man tävlar mot. Förr i tiden var ju en Sverige-etta automatiskt en bra spelare i Europa. Detta gäller inte längre. Tävlar man bara hemma nu så finns en risk att bli hemmablind. Sen ska det givetvis finnas en balans mellan vilka tävlingar man spelar.

/Henrik Dreekmann

 
1 Anonym:

skriven

Internationellt tävlande är inte negativt. Utan då får vi svenskar höra av andra tränare, föräldrar och landslagsansvariga hur fruktansvärt illa ställt det är i svensk tennis och har möjlighet att korrigera och efterlikna. Vi får se hur andra länder redan från tidig ålder reser omkring med ganska många spelare i team och stödjer spelarna både på och utanför banan samt med ekonomin. Det blir då ganska tydligt att vårt pajasförbund är till stor del ansvarig för att våra spelare inte hänger med i utvevklingen. Dock har spelare och föräldrar i Sverige nu insett detta och försöker lösa det själva med akademier och egna tränare. Detta är ju självklart betydligt mycket kostsammare men ändå bättre än tidigare då man blundat och hoppas att någon som spelar bara nationellt någon gång per år i ung ålder ska bli något. Vi har nu en generation födda -03&04 där många spelare kontinuerligt spelar internationellt och ser vad som krävs och uppmuntrande var att 5 spelare från denna generation gick till 1/8-del i Kungens Kanna som är en kategori 1 tävling i Europa. Dessutom finns det säkert 10 killar till bakom som också tävlar internationellt kontinuerligt i denna generation. Skulle du fråga dem om deras hjälp från förbundet så skulle svaret vara noll! Därför helt meningslöst att gnälla på att våra svenska spelare inte slår igenom och ännu värre att gnälla på att spelare tävlar internationellt, när de får göra det utan hjälp!

2 Ingvar:

skriven

Passar på att kommentera några av dessa saker...

Engagerade föräldrar har alltid funnits och de behövs. Men en stor skillnad mot förr är att dagens föräldrar trumfar över tränaren och klubben. Väldigt få föräldrar vet vad som är bäst tennismässigt men visst är det ett samspel. Vad jag ogillar är att barnet själv är fråntagen all typ av initativ och lekfullhet i sin sport och då minskar chansen att bli riktigt bra.

Ivern med internationell tennis har gått över styr. Självklart kan du testa dina gränser i din åldersgrupp utomlands om du dominerar i Sverige men glöm inte bort att mäta dig med svenska äldre juniorer och den seniorelit som ändå finns här hemma!

Återvänder även till det någon annan skrev så klokt här om att speltid är avgörande. tillgång till billiga eller till och med gratis banor - ger förutsättningar att lyckas. Därför finns chansen i Mjölby, Staffanstorp, Falköping och inte i Stockholm


3 Anonym:

skriven

Så länge det inte finns en väldigt duktig tränare på dessa typer av småorter som du nämner så är chansen noll idag att lyckas bli en ATP spelare. Snacket om hur vi lyckades förr är helt irrelevant idag. Ungefär som att säga att vi var bäst på backhoppning innan V-stilen och nu inte förstår varför vi inte är lika bra fast vi skiter i att byta hoppstil. Problemet är i mångt och mycket att vi har ett totalt värdelös tränarkår. På landsbyggd som du nämner utgörs den av trötta människor som aldrig själva spelat tennis på hög nivå och inte har en aning om vad som krävs för att lyckas. De flesta vill dessutom inte ha spelare som satsar på tennis eftersom det rubbar deras lugna tillvaro och blottar deras inkompetens. Dessa tränare har hittat ett bättre jobb än att stå på den lokala Statoil och sälja korv. Att dessutom tro att vägen till ATP är att cykla ner med polarna och leka tennis är ungefär som att tro att du ska vinna Formel 1 med din lådbil bara för att du är ute varje dag och leker med den. Har du sett internationell juniortennis de senaste 20 åren, tror du dessa killar leker tennis med polarna? Funkar inte så i den riktiga tennisvärlden.

4 Anonym:

skriven

Måste bara säga att senaste inlägget är så klockrent💪🏻

5 Tore:

skriven

Ingen har väl sagt att internationellt tävlande är dåligt? Men kanske heller inte så nödvändigt så tidigt för så många som nu nyttjar möjligheten?

Anonym har en dyster syn på tränarkåren men har en dold poäng. Tränarna på låt oss säga 80-90-talet var absolut inte bättre än dagens, inte bättre utbildade och hade ingen "atp-erfarenhet". Men de hade passion, följde touren och fanns i ett positivt uppsving så även en tränare i Finspång trodde han kunde få fram en stjärna.

Sen gör det mig sorgsen att anonum mfl tror att det bara är en väg som gäller och att det måste till en professionell styrd satsning från extremt unga år. Visst har Robins, Johannas och Sofias satsningar varit seriösa från unga år (senaste topp100-tillskotten i singel). Men, de har också tidigt blabndats med mkt lek, eget driv, annan idrott etc. Så vägen till ATP är kanske ockå att få ngt 1000-tal svenska barn att cykla ner o lira på sommaren utan inblandning från varken tränare eller föräldrar så att urvalet ökar och från de som där vill mest kan lotsa dem vidare med rationell träning. Idag är den gruppen för liten och "risken" att stjärnan hittas, finns på rätt ställe med rätt miljö är mkt liten... Idag och ett 20-tal år tillbaka lotsas ett 25-tal barn/årgång enligt "proffskonceptet" Och Anonym är nöjd med utfallet?

Vi måste vara ödmjuka och inse att det finns massor av vägar men fler måste lira mer i rätt miljöer drivet av egen lust. Varför har vi helt dödat individens kreativitet inom tennisen?

6 Henke:

skriven

Kanske off-topic men ändå. Vilken betydelse har klubbarna? Är det inte längre intressant att se vilken klubb spelaren tillhör när man ögnar igenom resultatlistorna? Tydligen inte när man tittar på http://svtf.tournamentsoftware.com - klubbnamnet lyser med sin frånvaro.

7 Anonym:

skriven

Henke:
Du ser det i lottningen - längst till vänster bredvid namnet

8 Anonym:

skriven

En bugg i programmet som kommer att rättas till inom kort.

9 Henke:

skriven

Var ser jag det här tex? Lägg gärna upp printscreen...
http://svtf.tournamentsoftware.com/sport/draw.aspx?id=8ED03DFD-60A6-478B-87A1-6475BABF1253&draw=10