
Det är lätt att börja prata om spelet (de missar för mkt) eller kanske fys (de är för klena) när man ska förklara avsaknaden av svenska spelare på touren. Eller så kan man ju skylla på att tränarna helt enkelt är för dåliga.
I detta inlägg tänkte jag dock rikta in mig på något helt annat, nämligen tourens uppbyggnad och hur det påverkar spelarna.
Målet för spelarna är att avancera i ranking så de kan spela högre nivå och ta sig upp i systemet och förhoppningsvis nå Grand Slam-spel där möjligheten till försörjning finns.
Det som kan vara bra att veta är att det är dina 18 bästa tävlingar under de senaste 52 veckorna som ligger till grund för din ranking, 16 tävlingar för tjejerna. Det innebär att för att du ska kunna maximera din ranking måste du spela mer än 20 veckor/år då några tävlingar blir "nollor" då du har dålig lottning eller gör en dålig första-runda.
Så redan här kommer pengautmaningen in. Tänk dig själv att du har ett jobb med mycket liten inkomst men du ska ändå åka på 20 semestrar/år med flyg, boende och mat. Väldigt få spelare har råd med detta och de måste hitta andra sätt att dra in pengar såsom seriespel och pengaturneringar. Problemet då blir att spelarna, för att fortfarande kunna ha 20+ ranking-grundande tävlingar måste de vara ute 30-35 veckor per år vilket gör det svårt att hinna träna upp sig under de få träningsdagarna man har. Stressigt.
Då spelarna på grund av tuff ekonomi måste åka själva ofta så kan det även bli svårt att göra korrekta analyser av matcherna. Vissa spelare kanske är dåliga på att vara självkritiska och skyller förluster på domare och felstudsar. Vissa spelare kanske är så besvikna efter förluster att de har svårt att göra korrekta analyser av matcher. Att utvecklas som spelare handlar mycket om att göra korrekta analyser av varför man vinner/förlorar. Detta kan vara svårt utan att en coach med sig som observerar och analyserar. När många av våra bästa spelare under juniortiden ofta har haft engagerade föräldrar och tränare som varit med och analyserat åt dom under juniortiden blir det mycket svårt att helt plötsligt göra detta själv.
Nu kanske ni tänker att detta gäller ju alla spelare i hela världen och är väl inget som man kan förklara svensk tennis misslyckanden med? Förvisso sant att det gäller samtliga men då jag har min arbetsbas utanför Sverige de senaste åren är jag dock beredd att påstå att det finns skillnader. Många av de utländska satsningarna jag ser handlar om att gå "all-in", hela familjen satsar allt ekonomiskt på att hjälpa spelaren framåt och behövs coach på resorna så löser man det. De svenska satsningarna är sällan lika "galna" utan man ska fortfarande ha råd med familjesemester och ny platt-tv osv.
Detta kan vara kopplat till kulturella skillnader där det anses mer godtagbart att rejält satsa på en idrott i andra länder. I Sverige är "jag vill bli idrottsstjärna" mest något små barn får säga, sen måste man vara ansvarstagande och tänka på sin utbildning.
Många svenska spelare hamnar i ett "hemma o träna-träsk" där det är billigt att vara hemma och träna så de stannar hemma flera veckor för att åka ut och tävla 2 veckor och sen hem igen. När året är slut har de kanske bara spelat 15 tävlingar och stressen att prestera på varje resa blir väldigt stor.
Vi på Tennistankarna vill ju att svensk tennis ska gå bättre och vårt tips till de spelare som satsar: om ni inte har fått någon förbättring under senaste åren så måste du göra något annorlunda. Och vårt förslag är att tänka som Michael Jackson: "start with the man in the mirror".
/ Petr Korda
skriven
Så vi borde ha mer tävlingar i Sverige så ordnar det sig? 30 futures och öka antalet challengers successivt så löses problemen.. Eller är det så att spelarna helt enkelt inte är tillräckligt bra?