Tolv diskvalificeringar att minnas (eller glömma) del 2

En kommentar
 
I måndags spelade Denis Shapovalov sin första match efter att för ett par veckor sedan ha skickat domaren Arnaud Gabas till operationssalen. ATP-turneringen i Marseille hade förmodligen sedan tidigare lovat den unga kanadensaren ett WC och man höll sitt löfte trots händelsen i Ottawa. Det är extremt svårt att förstå hur ATP och ITF kunde komma till slutsatsen att Shapovalov inte skulle bli avstängd för sin vårdslöshet. 
 
En annan spelare som förtjänar en avstängning är Bernard Tomic som visade upp en högst begränsad vilja att röra på kroppen i sin match mot Steve Darcis i Delray Beach. Australiensaren vann en poäng i de tre sista gamen i andra set och var även i avgörande set måttligt intresserad av avancemang. Den enda skillnaden mellan Tomic och Kyrgios är att Bernards respektlösa uppträdande inte ägde rum i strålkastarskenet av en Masterstävling.
 
På tal om avstängningar så ska Maria Sharapova göra comeback i WTA-turneringen i Stuttgart i april. Hon har inte spelat sedan slutet av 2015 och är nu som orankad beroende av Wild Cards. Vissa röster har höjts för att WTA-turneringar inte ska ge henne WC av etiska skäl men det är nog för mycket begärt att WTA-touren ska frysa ute en av de största fixstjärnorna inom tennisen någonsin. Sharapova har kallat sig själv för "cow on ice" när hon spelar grustennis men framför allt är hon en riktig kassako. 
 
Vi har inte glömt bort vår lista med diskvalificeringar och här kommer tre nya episoder.
 
ITF Surprise 2015: CiCi Bellis - Susanne Celik 1-6 7-6 2-2 def.
 
Träffande spelort: 10/10
Kontroversiellt beslut: 8/10

Susanne Celik råkade ut för en jobbig diskvalificering när hon för ganska exakt två år sedan mötte den då 15-åriga CiCi Bellis i ITF Surprise. Celik hade haft ledningen med 6-1 5-1 men förlorat andra set i tiebreak mot den amerikanska talangen. Vid ställningen 2-2 i andra set skulle en frustrerad Celik slå över en boll till andra sidan men fick felträff och bollen träffade en linjedomare på banan bredvid. Domaren tillkallade supervisorn som bestämde att Celik skulle diskvalificeras för misstaget trots att bollen inte träffat illa eller orsakat någon smärta. Enligt Celik firade Bellis vilt när hon förstått hon vunnit på default. Idag vann den nu 17-åriga amerikanskan mot Radwanska i Dubai och visade en betydligt större mognad.

Det finns tyvärr ingen video på händelsen men det var förmodligen ganska likt den extremt löjliga diskvalificeringen av Maria Vittoria Viviani i Australian Opens flicksingel i år. ATP/WTA/ITF får gärna yra om att reglerna är lika för alla men det blir svårt för utomstående att svälja när spelare som Coria,  Djokovic och Murray bara får en varning för överträdelser som är snäppet värre. Istället för att diskvalificera spelare godtyckligt borde man ha tydliga riktlinjer för domare och supervisors och låta dem studera prejudikat. I Celiks fall hade det dessutom hjälpt om amerikaner förstått fördelen med staket eller nät som avskiljer banor.

 
 
Snubbla på mållinjen: 10/10
Diskutabelt domslut: 1/10
 
David Nalbandian må se ut som en svettig nallebjörn som gillar att bli masserad i TV men på banan kan han bli riktigt hetsig. Efter att ha blivit bortdömd av Kader Nouni i Australian Open slängde han racketen med våldsam kraft i skynket och träffade nästan en linjedomare. I finalen på Queens Club 2012 var det dags igen för ett mindre genomtänkt utbrott. Efter att ha blivit breakad vid ställningen 3-3 i andra set sparkade Nalbandian med stor kraft till reklamskylten framför baslinjedomaren. Skylten träffade linjedomarens smalben och blodvite uppstod. Oftast ser bollkallar och linjedomare kolugna ut när något inträffar men denna linjedomare blev verkligen arg och nästan hoppade upp och ned framför Nalbandian och pekandes på sitt blödande ben. En diskvalificering i en ATP-final är unik och får därför plats på listan. Det blev inga fler matchvinster på gräs för Nalbandian, senare samma sommar förlorade han i både Wimbledon och OS mot Janko Tipsarevic och i mars 2013 lade han skorna på hyllan.
 
 
 
Förvånad publik: 10/10
Missförstådd ryss: 3/10
 
Vi lämnar argentinsk mjukporr och beger sig oss till smygrasism i den djupaste amerikanska södern. I den fantastiska staden Savannah i Georgia möttes ifjol den ryska talangen Daniil Medvedev och den ständiga underachievern Donald Young. Efter att ryssen ansett sig bortdömd på en breakboll vid 1-3 muttrade han "I know you are friends. I am sure about it." Den mörkhyade huvuddomaren Sandy French antog att kommentaren anspelade på att hon skulle ge Donald Young fördelar baserat på hudfärg och supervisorn tillkallades. Medvedev verkade lyckligt omedveten om den kommande katastrofen och gick ut för att returnera vid 1-4. Supervisorn kom ut på banan och förklarade att matchen var över. En snäll tolkning av Medvedevs kommentar skulle kunna vara att han syftade på nationalitet. Ryssen publicerade senare en halvhjärtad ursäkt på facebook där han skrev att han inte riktigt mindes vad han sagt men att känslorna tagit överhanden.
 
Man var betydligt mer överseende med Lleyton Hewitts odiskutabla rasism i US Open 2001. Efter att ha dömts för fotfel av en mörkhyad linjedomare frågade Hewitt vad som var likheterna mellan Blake och linjedomaren. Hewitts bortförklaringar på presskonferensen efteråt var bortom patetiska. Kanske var ATP och ITF mindre observanta angående rasism för 15 år sedan. Mer troligt är dock att toppspelarnas överträdelser då som nu behandlas annorlunda än deras lägre rankade kollegors.
 
// Gottfried von Cramm
 
1 Arne:

skriven

Om man ska döma av deras tennisspelare så består Australien till stor del av idioter. Kyrgios, Tomic och Hewitt är spelare som verkar helt hjärnskadade (pardon my french).

Svar: Hewitts uppförande förbättrades när han blev äldre. Vi har inga förhoppningar om att Kyrgios och Tomic kommer att gå samma väg. Mvh Tennistankarna
tennistankarna.blogg.se