Carlos skrattar hela vägen till banken

9 kommentarer
Jag aviserade tidigare att jag skulle skriva om den ockerverksamhet som fortgår bland privattränarna på Tennisstadion i Stockholm. Nu är det dags. Först ut är Carlos Romero-Donoso med sin firma Card Sport.
 
Carlos har bedrivit tennisträning på Tennisstadion sedan 80-talet och har nyss fyllt 70 år. Han är en av de verkliga veteranerna bland de privattränare som år ut och år in tränat barn och vuxna i den ädla konsten tennis i hallen med det centrala läget i Stockholm. Numera hjälper även sonen Adrian till som tränare.
 
Under vårterminen 2017 har Carlos åtminstone 120 elever i den "normala" veckoverksamheten på sena eftermiddagar/kvällar. Dessa betalar 7950 kronor var för 17 träningstillfällen i grupp (!). Ja, du läste rätt. Sedan tillkommer privattimmar för enskilda spelare samt den tennisskola som de bedriver för barn kl 10-15. För dessa har jag inte hittat några uppgifter på hur många barn som de har i träning men terminsavgiften är här 7450 kronor vilket inkluderar transport till och från skola/fritids samt ett litet mellanmål (tänk yoghurt för några kronor). I dessa grupper tar de emot sex barn per grupp. I träningsgrupperna på sena eftermiddagar/kvällar är det 4-5 barn eller vuxna per grupp. 
 
På de 120 eleverna som de har i träning på eftermiddagar/helger får de alltså in 954 000 kronor (120*7950) under vårterminen. Detta för att leda träning under 30 timmar per vecka under 17 veckor. Per träningstillfälle får de således in 1871 kronor. Banhyra vid fullt pris (Carlos får troligen någon form av mängdrabatt) utgår med 405 kronor per timme. Nettot per timme är således 1466 kronor. Sedan tillkommer som sagt privatträning och förmiddagsträningen som åtminstone bedrivs under 20 timmar per vecka. Det tar inte slut där. På helgerna arrangeras matchspel. För 500 kronor i anmälningsavgift per tillfälle får deltagarna spela två halvtimmesmatcher vardera. På varje bokad timme får de alltså in 1000 kronor i anmälningsavgifter. Här blir nettot "bara" 595 kronor per bana och timme men det utan att behöva stå en minut som tränare och de kan ju ha igång flera matcher samtidigt. 
 
Lågt räknat så drar verksamheten in cirka 1.5 miljoner kronor i vinst per termin. På lov arrangeras även läger som fyller på kassan ytterligare. Totalt sett handlar det uppskattningsvis om cirka 3.5-4 miljoner kronor i vinst på ett år. Tyvärr bedrivs inte verksamheten i aktiebolagsform men det går att utläsa att omsättningen som Skatteverket har fått ta del av i den enskilda firman är mellan 700-999 tkr. Du behöver inte vara bra på matematik eller vara granskanda journalist för att snabbt se att den siffran inte riktigt motsvarar verkligheten...
 
Till råga på allt så håller även verksamheten extremt låg kvalitet vilket gör det hela än mer sorgligt för ett stort tennishjärta. 
 
/ Bobby Riggs
 
1 Arne:

skriven

Underbart! Mera, mera!

Undra om nämnde Carlos kommer att kommentera här, eller någon av hans lakejer?

2 Burken:

skriven

Tennisversionen av Rebecca Uvell!

3 Snickarn:

skriven

Kan man ta 8000:- för 17 träningstillfällen så gör man det, det skulle nog varenda tränare i landet göra tror du inte det? Sen kanske Carlos är kass men det finns många dåliga tränare. Det som är upprörande i detta inlägg är väl snarast antydan till skattefiffel.

Svar: Hej Snickarn, Jag känner till många tränare som valt att tacka nej till en lukrativ karriär som privattränare och som istället är klubbtränare där de jobbar med juniorer. För en del är valet enkelt. Alla styrs inte av pengar. En del vill jobba seriöst med juniorer och får tillfredsställelse av att se sina adepter utvecklas. Att lura föräldrar som inte har koll och köra med maxade priser "bara för att man kan" är ett svagt försvarsargument.

/ Bobby
tennistankarna.blogg.se

4 Anonym:

skriven

Man kanske ska vara lite försiktig när man som anonym skribent hänger ut en namngiven person och anklagar honom för skattebrott på detta sätt. Håller med Snickarn i detta. Det går bra att tipsa skattemyndigheten om man vill för fram sådana anklagelser.

Svar: Hej, Jag presenterar bara fakta som finns tillgänglig för alla på Carlos egen hemsida samt allabolag.se. Sedan får läsaren bilda sig en uppfattning om omsättningen som redovisats till Skatteverket är rimlig eller inte.
tennistankarna.blogg.se

5 Snickarn:

skriven

Jo jag kanske raljerar lite, klart att inte alla tränare i Sverige skulle vilja träna Östermalmsbarn för att de tjänar pengar på det. Men om jag är lite mer nyanserad så menade jag väl att det finns många tränare som är ganska kassa, och som inte direkt brinner för sina adepter utan jobbar typ som den här Carlos, och att om man tänker rent marknadsekonomiskt så finns det en efterfrågan så sätts ju priset efter det. Det är väl knappast ovanligt att priserna på tennis varierar med status på området där hallen ligger? Och att Östermalm då är så dyrt, ja.. Och angående skattefifflande menade jag inte att det är upprörande att ni antyder det, utan snarare upprörande att dom gör det om så nu är fallet.

6 Burken:

skriven

En lösning i områden med få tennisbanor och hög betalningsvilja är att ha en dyr tennisskola majoriteten och en billigare för barn med lite extra motivation och talang.

A-hallen är en fin anläggning med anor, väldigt tråkigt att det inte bedrivits någon seriös verksamhet där de senaste 25 åren!

7 Sten:

skriven

Har tips ang. detta lämnats till Skatteverket?

Svar: Nej, men det är ingen dum tanke.
tennistankarna.blogg.se

8 Olabandola:

skriven

Det var just pga såna här vidriga påhopp som jag under annat namn tidigare påpekade faran med anonyma bloggar. Det är så ofantligt synd att det finns så mycket tennisintresse och även kunskaper och insikter, som nu går förlorat. Ingen kan ta en sajt på allvar som hänger ut enskilda människor.

I sammanhanget kan jag passa på att texten också påminner om att möjligheten att bli en världssjärna i tennis betydligt reduceras om du växer upp i storstadsinneemiljö...

Svar: Vill du hellre att ingen skriver om det här? Det är ju ingen som skrivit om det under de senaste 36 åren och lär inte vara någon som skriver om det framöver heller. Som jag skrivit tidigare, i texten redogörs för fakta som finns tillgänglig både på Carlos hemsida och på allabolag.se. Man kan välja att se sanningen eller blunda.
tennistankarna.blogg.se

9 Burken:

skriven

Ola, hade bloggen INTE varit anonym så hade detta inlägg förmodligen aldrig skrivits. Istället för att tramsa om anonymitetens eventuella påverkan på legitimiteten kan du väl bemöta innehållet i sak, om du nu har skäl att ifrågasätta riktigheten. Sen borde du själv sluta vara anonym om det nu är en förutsättning för att tas på allvar.