Stockholm Open

Kommentera
En stor eloge till de som har skapat årets startfält i Stockholm Open! Vi kan se framemot en spännande och oviss tävling med många sevärda spelare. Då tävlingsledningen lyckats attrahera så många duktiga spelare till Stockholm så står och faller inte tävlingen med ett enstaka stjärnnamn, något som har varit risken många gånger tidigare i de svenska proffstävlingarna.

Del Potro känns som det osäkraste kortet med tanke på hans skadehistorik men med tresetsförlusten mot Goffin i Kina denna vecka så är han förhoppningsvis revanschsugen och har tid att ladda för Stockholm. Lottningen blir extra intressant då DelPo med sin låga ranking kan skapa riktigt tuffa matcher tidigt i tävlingen.

En försämring för de riktiga tennisentusiasterna är att kvallottningen gått från 32 spelare till 16 spelare. Det innebär att färre svenskar får chansen samt att besökare under kvalhelgen inte längre kan bekanta sig med lägre rankade spelare, grovjobbarna på challengertouren. Antalet matcher reduceras från 16 på lördagen och 8 på söndagen till endast 8 på lördagen och 4 på söndagen vilket gör söndagen till en jippodag för barnfamiljer snarare än en dag för tennisfantaster.
 
Dock kan man förstå ATP:s tankegångar bakom regeländringen. Kvalspelare kommer nu in i huvudlottningen med två matcher i ryggen istället för tre vilket gör att de kommer ha bättre förutsättningar för att prestera bra i huvudlottningen. En större kvallottning är dessutom resurskrävande och man kan fråga sig om en tävling av SO:s kaliber ska investera i transport, banor, domare etc för att spelare som spelmässigt är mil från huvudlottningen ska få mäta sina krafter.

/ Gottfried von Cramm