Torpegaard v Peliwo

2 kommentarer
Ikväll spelas en match i Columbus Challenger mellan Mikael Torpegaard och Filip Peliwo. En vanlig första omgång i en Challenger kan tyckas men det finns en del som gjorde att jag noterade just den här matchen. Torpegaard är enligt spelbolagen favorit trots att han är rankad 360 mot Peliwos 267. Nu var det inte det som gjorde att jag noterade den. Torpegaard har ju spelat collegetennis och inte ett fullt schema så hans ranking är missvisande. Det intressanta är att både Torpegaard och Peliwo föddes 1994. Torpegaard i maj och Peliwo fyra månader tidigare.
 
Som junior var Peliwo världsetta och var i final i samtliga fyra Grand Slams 2012 med seger i både Wimbledon och US Open. Förväntningarna i Kanada var skyhöga och Peliwo tränade bland annat med Federer inför World Tour Finals i London. Under sitt första år som senior tog sig Peliwo upp till 251, något lägre än förväntat men ingen katastrof. Några månader senare vann han en omgång i huvudtävlingen i Casablanca ATP och såg ut att vara på gång. Men sedan dess har utvecklingen helt stannat av och Peliwo har avslutat tre senaste åren på plats 398, 387 och 506.
 
Ungefär samtidigt som Peliwo vann en omgång i Casablanca så flyttade Torpegaard till Columbus, Ohio, för att fortsätta sin satsning på college. Där har han under de två senaste säsongerna etablerat sig som en toppspelare på college och är tennismässigt nu på ungefär samma nivå som Peliwo.
 
Det finns olika vägar att gå.
 
/ Diego Junqueira 
 
1 Mats N:

skriven

Och?
Med det sagt drar vi vilka slutsatser? Att vi bör ha tålamod med Elias Ymers framfart som tennisproffs?
College är en intressant pusselbit i utvecklingen i synnerhet med vetskapen om att inträdesåldern som topp 100-spelare höjts. Samtidigt utmanas den tesen lite för närvarande med spelare som Rublev, Shapavalov mfl.
Men, det jag även anser vara intressant är vad som sker i spelarens liv i de unga åren.
Svenska tränare var samlade i Båstad under DC-helgen o diskuterade elitjuniorer och deras utveckling. Bla lär det ha pratats om vilket "upplägg" lovande 10-12 åringar bör ha...?
Viktigt? Kanske om man som Wilander skall vinna Paris fem år senare - men han hade nog inget som i jämförelse skulle kunna kallas upplägg i den åldern. Han spelade kanske bara tennis och det gick bra. Koncentrerar vi oss kanske på fel saker här? Skitviktigt att spelare får uppbackning och lär sig en bra teknik mm i unga år men det viktiga i en klubb måste väl fram till 14-15 år vara att så många som möjligt spelar vidare och spelar mycket - sen kan vi ju börja se vilka som har "det"? Som 15- åring är det 10 års satsning som gäller innan svaret ges - hur långt bar det? Att prata elitutveckling innan 13 är väl dessutom enligt RF och forskning ganska meningslöst?
Ser vi på svenska resultat de senaste 20 åren och resultaten de föregående 20 åren så skall man kanske vara lite ödmjuk i tankarna om vilka vägar som bär frukt?

2 Anonym:

skriven

Förstår inte inlägget alls. Känns som att båda spelarna har misslyckats med sina karriärer tycker jag. Olika vägar ja, till en sopig ranking.